Wist je dat de darmen de enige organen zijn die na de geboorte nog minimaal 6 maanden nodig hebben om te groeien? Het kind heeft in de baarmoeder zijn darmpjes niet nodig, vandaar dat die zich pas na de geboorte helemaal ontwikkelen. Eenmaal geboren moeten ze gaan functioneren – en dat gaat nogal eens gepaard met krampjes. In dit blog vertel ik je over de signalen waaraan je deze krampjes kunt herkennen en hoe je hier preventief rekening mee kunt houden.
Hard huilen betekent niet altijd kramp
Een fout die veel ouders maken is dat wanneer hun baby heel hard huilt ze denken dat de baby altijd pijn heeft. “Krampjes zijn dat”, horen ze vaak anderen zeggen. “Dat had mijn baby ook”, aldus vrienden. Die fout word door heel veel mensen gemaakt. Dat komt omdat het ‘kramphuiltje’ heel veel lijkt op het huiltje in de laatste fase van vermoeidheid. Oftewel: het kan ook gewoon zo zijn dat je baby heel moe is!
Wanneer je hier meer over wilt weten, kun je bij mij een workshop babytaal volgen. Hierin komen de zeven meest voorkomende soorten huiltjes aan bod, leer je ze te herkennen en kun je ze ook beter onderscheiden. Na het volgen van deze workshop komen de meeste mensen erachter wat het verschil is tussen een oververmoeidshuiltje en een ‘pijnhuiltje’, oftewel de darmkrampjes. De helft van deze workshop gaat namelijk om het herkennen van de vermoeidheidssignalen. Dat kan in het geval van krampjes veel verschil maken.
Oorzaken van darmkrampjes
Darmkrampjes worden vaak veroorzaakt door één van deze veelvoorkomende oorzaken. De eerste is boertjes. Wanneer een baby niet goed boertjes kan laten, dan kunnen boertjes bellen worden in de darmen. Die bellen zullen er dan ook weer uit moeten in de vorm van scheetjes. Dat kan ongemak opleveren.
De tweede oorzaak is een allergie, zoals voor koemelkeiwit. Je zult je voor kunnen stellen dat dat ook z’n weerslag heeft op de darmen! De laatste veelvoorkomende oorzaak is de voeding van de moeder. Veel vrouwen denken dat ze na de geboorte niet meer op hun voeding hoeven te letten, maar dat is toch echt niet zo. Als je borstvoeding geeft, dan krijgt de baby via je moedermelk indirect binnen wat jij gegeten en gedronken hebt. Blijf je dus ook na de bevalling bewust van je eetpatroon.
Wat kan je ertegen doen?
Hierboven heb je al een paar oplossingen kunnen lezen, maar je kunt meer doen. Mijn belangrijkste advies is om een preventieve buikmassage te geven. Hierbij masseer je niet zo zeer de darmen, maar de spieren er omheen. Die zetten op hun beurt de darmen in werking, waardoor je kind de darmen beter gaat gebruiken. Het beste moment om dit te doen is als ze nog geen krampen hebben, oftewel preventief bestrijden. Ook is het belangrijk een massage te geven wanneer de baby’s geen honger hebben en niet moe zijn; als ze net wakker zijn, bijvoorbeeld. Masseer kinderen níet als ze al kramp hebben! Ga maar na: zou jij het zelf fijn vinden als iemand aan jouw buik zat als je kramp had? Voor een baby is dat niet anders.
Tijdens de cursus babymassage komt dit uitgebreid aan bod, en leer je ook hoe je dit zelf kunt doen. De buikspieren spelen hier een belangrijke rol in; het is goed om die te ‘trainen’. Het landelijk slaapadvies is namelijk om baby’s op hun rug te leggen. In deze passieve houding zijn de buikspieren inactief. Dat kan ook invloed hebben op krampjes.
Onthoud dus goed: huilt jouw kind alleen ‘s avonds hard? Dan kan het goed zijn dat het geen krampjes zijn, maar gewoon vermoeidheid. Heb je hulp nodig met je baby? Of wil je meer hoe je je baby kan helpen neem dan contact met me op. www.babypraktijkilse.nl/contact