Babymassage geeft rust aan ouder en kind
Je baby masseren is een ontspannen manier van écht contact maken met je kleintje en heel moeilijk is het eigenlijk niet. Iedereen kan leren om een goede babymassage te geven. Bij Babypraktijk Ilse helpen we je graag om je de basistechnieken aan te leren voor een heerlijk ontspannende babymassage.

Diepere connectie tijdens babymassage
Als je een dagelijks ritueel maakt van een babymassage, dan ontstaat er vanzelf een diepere band met je kindje. Vanaf ongeveer zes weken kun je beginnen met de babymassage en je ervaart al snel dat het een ontspannen moment voor zowel ouder als kind is. Door het huid-op-huid contact heb je heel direct aandacht voor je kindje en ontstaat een diepere connectie. Als je er zachtjes bij praat, leert je kindje jou steeds beter kennen.
Technieken uit India
Babymassage is gebaseerd op de techniek die de Franse gynaecoloog Dr. Leboyer ontdekte tijdens een reis door India. Hij zag hoe moeders hun baby’s verzorgden en hoe ontspannen de kindjes daarvan werden. Hij bracht de techniek van de babymassage naar Europa en zijn kennis is inmiddels wijd verspreid. Door babymassage wordt het welzijn van ouder en kind vergroot.
Babymassage met aandacht en respect
Babymassage is gebaseerd op Shantala, de filosofie dat er een verstoord evenwicht is na de geboorte, dat hersteld kan worden door trage en zachte massagetechnieken. Tijdens het masseren zie je aan je kindje of die het als prettig ervaart. Er zijn niet veel baby’s die niet rustig worden van een babymassage. Van aandacht en respect komt iedereen tot rust.
Vrijkomen gelukshormoon tijdens babymassage
Tijdens een babymassage komt het gelukshormoon serotonine vrij; daarbij daalt het stresshormoon cortisol. Het gevolg is dat de hartslag daalt en de ademhaling rustiger wordt; je baby ervaart een lichamelijke rust. Gecombineerd met een vertrouwde stem en de warmte van handen op de huid, maakt dat elke massage een vertrouwd contact is tussen ouder en kind. Je baby zal aantoonbaar minder huilen, beter slapen, minder krampjes ervaren, een verbeterde stoelgang hebben en over het algemeen een meer tevreden indruk geven.


Tips voor een fijne babymassage
Geef de babymassage niet direct na het voeden, laat de maag eerst even ‘bijkomen’, een uurtje na de voeding is ideaal.
Zorg dat de ruimte waarin je de babymassage geeft warm genoeg is. Doe je kindje eerst in bad, ook dat bevordert de ontspanning.
Gebruik een neutrale niet-geurende olie, draag geen sieraden, houd nagels kortgeknipt en zet omgevingsgeluiden uit.
Stop wanneer je aan je kindje ziet dat het genoeg is geweest; de ervaring moet altijd als prettig ervaren worden.
Vertrouwen groeit door herhaling
Baby’s gedijen het best bij herhaling. Een babymassage hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met alleen de basistechnieken kom je een heel eind. Je kindje vindt het juist prettig als telkens dezelfde bewegingen terugkomen. Het vertrouwen groeit daardoor en je kindje leert zich over te geven aan de aanraking.
Wil je een cursus ‘babymassage’ volgen onder professionele begeleiding? Neem dan contact op met Babypraktijk Ilse en schrijf je in.