Hoe herken je babygeluidjes?
Baby’s praten niet en toch kunnen ze héél veel zeggen, door geluidjes te maken, nét voordat ze gaan huilen. Knort je baby van tevredenheid, ‘zeurt’ het of lijkt het al op lachen? Elk geluidje heeft een betekenis en door goed te luisteren, leer je je baby heel goed kennen. Babygeluidjes herkennen… hoe dan?!

Onbewuste babygeluidjes herkennen
De eerste geluidjes van je baby zijn vaak onbewust en per ongeluk. Je baby kan er zelfs een beetje van schrikken. ‘Waar komt dat geluid ineens vandaan?’, zie je hem of haar denken. Al heel snel ervaart je kindje dat geluid een reactie teweeg kan brengen; bij huilen volgt troost, bij kirrende geluidjes ziet hij/zij de lach van een ouder en wordt echt contact gemaakt. Taalontwikkeling zit ‘m niet alleen in zelf geluidjes maken maar ook in luisteren. Het is dus belangrijk dat je ‘in gesprek’ blijft met je kindje. Probeer de babygeluidjes te herkennen!
Echt bewust duidelijk maken wat kindjes nodig hebben, is nog te moeilijk, maar dat is geen reden om niet te proberen om ze te leren communiceren. Onbewust kan je baby jou al heel veel vertellen, je stem kent hij/zij al vanuit de tijd dat hij in de buik zat. In de eerste zes weken, maakt je kindje een actieve start met korte geluidjes die écht betekenis hebben.
De vijf basis babygeluidjes
Priscilla Dunstan was de eerste die vijf verschillende geluidjes van baby’s beschreef en er een betekenis aan gaf. Met deze toelichting zul je merken dat je babygeluidjes herkennen gaat:

Babygeluid 1: ‘Nèh’
‘Nèh’ is waarschijnlijk het woord dat je de eerste 6 weken het vaakst uit de mond van je baby gaat horen. Het betekent niets anders dan ‘ik heb honger’. Een duidelijk signaal dus om je kindje te voeden en contact te maken. Je baby voelt zich begrepen en is voldaan nadat de maag weer gevuld is.

Babygeluid 2: ‘Eh’
‘Eh’ kan eenvoudig verward worden met ‘nèh’ maar betekent iets héél anders. Meestal hoor je ‘èh’ net na het eten want je baby zegt dat er een boertje dwars zit en lucht moet stromen. De verschillen in klank zijn uitermate subtiel en het is dus van belang om goed naar de beginletter te luisteren.


Babygeluid 3: ‘Heh’
‘Heh’ is een woordje dat aangeeft dat je baby zich oncomfortabel voelt. Een volle luier, te koud of te warm, misschien ligt je kindje niet lekker? Deze klank is voor ouders vaak de lastigste omdat het meerdere betekenissen kan hebben en het dus zaak is om goed naar je kindje te kijken. Welk gezicht wordt erbij getrokken, is er een onaangename geur waarneembaar, te veel of juist te weinig dekentjes of kleding? Een mooie uitdaging om samen met je baby op zoek te gaan naar het antwoord.

Babygeluid 4: ‘Eairh’
‘Eairh’ is hét teken dat er pijn is. Darmkrampjes bijvoorbeeld. Het geluid klinkt klagelijk en dat is precies wat er aan de hand is. Let vooral op de mimiek want naast het geluid, zie je aan je baby dat er iets mis is. Het geluid houdt meestal lang aan want die krampjes duren even en al die tijd laat jouw kindje je weten dat er iets aan de hand is.

Babygeluid 5: ‘Owh’
Als je ‘Owh’ hoort, weet je dat er een onrustige tijd aankomt. Jouw baby zegt je dat hij/zij moe is en graag een dutje wil gaan doen. Door de stand van de mond tijdens het gapen – hét signaal van vermoeidheid – ontstaat de O-klank vanzelf. Niet de moeilijkste klank voor je kindje, wel de best herkenbare.

Communicatie met je baby zit in geluid en mimiek
Denk niet dat je alle babygeluidjes meteen herkent. Ouders en kinderen moeten elkaar leren kennen, dat is heel normaal. Neem de tijd om de geluidjes te horen, probeer dingen uit, ‘vraag’ je baby of je ’t juiste doet. Na verloop van tijd ontstaat er wederzijdse communicatie, waardoor je elkaar leert vertrouwen en beter begrijpt. Babytaal ontwikkelt zich snel en na verloop van tijd komen er steeds meer geluidjes – en later natuurlijk ook woordjes – bij. Naast het geluid is het ook belangrijk hoe je baby erbij kijkt. Aan de mimiek is goed te zien of het plezier, pijn, ongemak of slaap is waarom je baby geluidjes maakt.
Workshop babygeluidjes herkennen
Bij Babypraktijk Ilse leer je in speciale workshops hoe je babygeluidjes kunt leren herkennen. Je kunt de workshop Babytaal zelf volgen maar het is ook leuk om cadeau te geven aan een (aanstaande) nieuwe moeder. De workshop over babygeluidjes wordt zowel online als individueel gegeven.