fbpx

Charona Heylen is babyosteopaat onder de naam MamaBaby, in Lommel. Een paar maanden na de geboorte van haar baby kwam ze in contact met Babypraktijk Ilse, voor een cursus babytaal en babymassage. Er was een klik op persoonlijk én op professioneel vlak. Vandaag vertelt Charona je graag hoe zij Babypraktijk Ilse ondersteunt, en andersom.

Met de handen

Charona had op jonge leeftijd problemen met haar knie. “Ik heb van alles geprobeerd, maar ook de fysiotherapeut kreeg het niet opgelost”, vertelt ze. “Totdat ik bij een osteopaat terecht kwam, en mijn probleem verholpen werd. Toen wist ik het zeker: dat wilde ik ook voor anderen kunnen betekenen!” Charona heeft zich altijd bekommerd om het welzijn van kinderen om haar heen; als oudste zus ontfermde ze zich over haar zusje en broertje, maar ook over neefjes en nichtjes.

Zodoende is Charona osteopaat geworden. Maar wat is dat precies? “Osteopathie is gericht op de beweeglijkheid van gewrichten en de onderlinge samenhang van weefsels in het lichaam”, aldus Charona. Deze behandelmethode kenmerkt zich doordat er alléén met de handen wordt gewerkt; niet met apparatuur of medicijnen.”

Doelgerichte behandelingen

Charona richtte zich als osteopaat niet speciaal op baby’s, maar ze merkte dat er steeds vaker ouders naar haar toe kwamen om hun baby te laten helpen. “Bij volwassenen moet je met allerlei zaken rekening houden als je ze behandelt”, weet ze. “Ze hebben al van alles meegemaakt en daar moet je op letten. Bij baby’s is dat niet zo, dus die kun je wat dat betreft doelgerichter en zonder beperkingen behandelen.”

Sinds 2020 werkt ze voor zichzelf vanuit MamaBaby. Het was ook in dat jaar dat ze voor het eerst in contact kwam met Babypraktijk Ilse. “We vonden het allebei interessant wat de ander deed”, vertelt Charona over haar contact met Ilse. “Toen ik haar vertelde wat ik deed, werd al snel duidelijk dat we meer voor elkaar konden betekenen. Zodoende verwijzen we nu wel eens ouders naar de ander door. Hier in België is babytaal nog nauwelijks bekend, dus veel ouders vinden het interessant als ik erover vertel. Andersom stuurt Ilse wel eens ouders door als hun kind overstrekt, een afgeplatte schedel, reflux of krampen heeft. Of als de moeder een moeilijke bevalling heeft gehad, bijvoorbeeld bij een meerling zwangerschap, drukken op de buik, een zuignap, vastliggen van de baby etc. 

Aangenaam en begripvol

Charona spreekt over een wisselwerking. “Het werk dat Ilse en ik doen vult elkaar aan”, vindt ze. “Wat ik doe met babyosteopathie is de gewrichten los mobiliseren, spieren los masseren en weefselspanning ontspannen in functie van het klachtenpatroon. : Vaak geef ik ook adviezen en tips aan de ouders zodat zij mee de klachten kunnen verhelpen. Ilse zegt dat ik een hele goede babyosteopaat ben, en dat ze mensen daarom specifiek naar mij stuurt en niet naar andere osteopaten. Daardoor is onze samenwerking gestart. De toegevoegde waarde van Ilse is dat ze op een begrijpelijke manier vertelt en door de kennis van babytaal en lichaamstaal weet ze perfect wat de baby bedoelt. Hierdoor leert ze ouders adequater te reageren op de noden en behoeften van de baby.”

Wil je kennismaken met Charona? Via haar website of WhatsApp kun je een afspraak plannen.

This function has been disabled for Babypraktijk Ilse.