Je zult het ongetwijfeld wel eens gehoord hebben en misschien heb je het zelf ook gedaan toen jij kinderen kreeg: je zwangerschapsverlof zo lang mogelijk uitstellen, zodat je daarna zo lang mogelijk vrij hebt en van je baby kunt genieten. Die periode is immers al zwaar genoeg! Wat veel kersverse ouders níet doorhebben is dat dit juist kan leiden tot oververmoeidheid. Hoe dat komt, en wat je ertegen kunt doen, vertel ik je graag.
Tot rust komen
Als zwangere vrouwen moeten kiezen tussen 4 of 6 weken verlof voor de uitteldatum kiest het gros voor 4 weken. Ze zien het niet zitten om zich thuis te moeten vervelen totdat de kleine komt. Want, zo is de gedachte, iedere week die je vóór je bevalling vrij neemt kost je er weer eentje nádat de kleine is. Langer genieten, zou je denken. Toch werkt dat niet helemaal zo.
Je hebt die periode vóór de bevalling namelijk ook nodig om even tot rust te komen. Daar heeft je lichaam tijd voor nodig. Het is hetzelfde als met op vakantie gaan; als je de eerste dagen van je vakantie echt nodig hebt om tot rust te komen, dan heb je daarvoor waarschijnlijk onvoldoende afgebouwd. Alleen zijn een bevalling en een vakantie net even anders. Het is misschien lastig voor je om tijdens je verlof, vóór de bevalling, niets te doen en die was even te laten voor wat het is; terwijl jezelf vervelen eigenlijk een van de beste dingen is die je kunt doen. Lekker even niks doen is goed voor je!
Verveling is goed
Jouw eigen vermoeidheid is iets dat je makkelijk onderschat. ‘Het gaat wel’, denk je dan. Vanavond even vroeg naar bed en je kunt er weer tegenaan. Het resultaat is dat je na je bevalling, wanneer je je rust zo goed nodig hebt, vaak vermoeider bent dan je zou willen. En dat terwijl je ineens voor een ander mensje moet zorgen, en rekening moet houden met de behoeftes van jouw pasgeboren baby. Jij (en je partner) hebben een korter lontje, wat niet bevorderlijk is voor de sfeer.
Ook dan gunnen jonge ouders zich vaak niet of te weinig tijd voor zichzelf. Vrouwen willen op dezelfde voet doorgaan als voorheen, zonder rekening te houden met ‘ontzwangeren’. Het kan wel tot een jaar duren voor jij en je baby een goed ritme gevonden hebben. We zijn steeds meer gewend dingen aan te nemen op basis van ervaringen van anderen, of zaken die we leren in boeken. Wanneer je net bevallen bent komen veel vrouwen er achter dat het nu aankomt op je inlevingsvermogen.
Tips rondom vermoeidheid
Wat kun je doen om vermoeidheid te verminderen of te voorkomen? Mijn eerste tip is om te minderen in wat je doet. Vermoeidheid is een signaal dat je lichaam afgeeft als je teveel van jezelf hebt gevraagd en je grenzen overschreden hebt. Kijk wat je kunt skippen en waar je ‘nee’ tegen kunt zeggen. Minder doen is minder perfect, maar het hóeft ook niet perfect te zijn.
Op tijd je rust pakken kan ook al veel voor je doen. Niet per sé op tijd naar bed, maar ook gedurende de dag je rust pakken. Wanneer je kind slaapt tussen de middag, dut dan even lekker mee, ook al is dat maar even. Het is niet meteen het moment om te gaan stofzuigen of strijken. Denk aan jezelf en pak je rust!
Tot slot misschien wel de belangrijkste tip: schaam je niet voor je vermoeidheid en praat erover. Iedereen is wel eens moe! Het voor je willen houden kost ook energie. Het lucht op om je verhaal te doen en wie weet levert het ook wel praktische tips op! Ouderschap hoef je nóóit alleen te doen.