hulp bij een huilbaby
Alle baby’s huilen – de een meer dan de ander. Daar heb je als ouder niet altijd controle over. Heb jij een baby die veel huilt of moeilijk te troosten is? Sommige mensen ervaren veel stress bij het hebben van een huilbaby. Maar wanneer heb je een huilbaby en wanneer schakel je hulp in? Op deze pagina vind je handige tips en hulp bij een huilbaby.

Wat is een huilbaby?
Sommige baby’s huilen nu eenmaal meer dan andere baby’s. Maar wanneer is jouw baby een huilbaby? Je hebt volgens de officiële definitie een huilbaby wanneer een baby minimaal drie weken, drie dagen per week, drie uur per dag doordringend jammert of ontroostbaar huilt. Daarbij gaan deskundigen ervan uit dat ongeveer 10-15% van alle baby’s in Nederland een huilbaby is. Bij huilbaby’s worden vaak geen oorzaken gevonden voor het vele huilen.
Kenmerken huilbaby
Een huilbaby kun je aan verschillende kenmerken herkennen. Het is niet zo dat wanneer jij iets herkent in jouw baby, het meteen een huilbaby is. Wel zie je deze kenmerken vaker terugkomen bij huilbaby’s. Een huilbaby:
Is snel afgeleid
Kan slecht tegen verandering
Is moeilijk tot nauwelijks te troosten
Schrikt snel
Heeft huilbuien die bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn



Waarom huilt mijn baby zoveel?
Waarom jouw baby zoveel huilt, kan aan verschillende factoren liggen. Bij maar liefst 90% van de baby’s wordt geen reden gevonden voor extreem huilgedrag. Wel zijn er een aantal factoren die invloed kunnen hebben op de huilbuien van je kleintje.
Geestelijke of lichamelijke factoren
Vaak blijken baby’s met lichamelijke of geestelijke afwijkingen vaker huilbaby’s te zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld allergieën, darmkrampjes, handicaps of autisme.
Stress
Stress kan bijdragen aan het stressniveau van de baby, wat zich kan uiten in extreme huilbuien. Ook een mama die veel stress heeft ervaren tijdens de zwangerschap, kan dit onbewust hebben doorgegeven aan de baby.
Oververmoeidheid
Je ziet vaak dat huilbaby’s kort en onregelmatig slapen. Hierdoor komen ze moeilijk tot een diepe, goede rust. Dit resulteert in oververmoeidheid.
Tips en hulp bij een huilbaby
Soms kan het als ouder uitzichtloos voelen om een baby te hebben die zóveel huilt. Het is dan belangrijk om te onthouden dat baby’s alleen maar kunnen communiceren door te huilen. Daarbij kan het meerdere redenen hebben waarom jouw kleintje steeds zo moet huilen. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan?
Zorg voor weinig prikkels
Zet in op rust en regelmaat
Communiceer met je baby, ook als hij/zij niet huilt
Gebruik een draagdoek


Hulp bij huilbaby’s
Vaak komen ouders met een huilbaby op het punt dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Je kindje blijft huilen en je weet als ouder zijnde niet meer wat te doen. Het is dan vaak van groot belang om op tijd aan de bel te trekken en om hulp te vragen. Wist je dat er bijvoorbeeld een huilbaby hulplijn is? Zij staan 24 uur per dag voor je klaar.
Ook Babypraktijk Ilse kan iets voor jou en je huilbaby betekenen. Ilse is babyspecialist en biedt cursussen babytaal aan. Al vanaf de geboorte communiceren baby’s via geluiden. Tijdens de cursus babytaal leer je de geluiden van je kleintje herkennen, wat kan voorkomen dat jouw baby ontroostbaar of overprikkeld wordt.