fbpx

Het is niet fijn als je baby de hele tijd huilt. Voor jou niet, maar voor hem ook niet! Toch is het niet zo raar dat een pasgeboren baby regelmatig een huilmomentje heeft. Huilen is voor je baby immers de meest duidelijke manier om te communiceren dat er iets scheelt. Maar wat als je kindje erg veel huilt? Hoeveel huilen kan je eigenlijk nog als ’normaal’ beschouwen?

Huilen in de eerste maanden

Zeker voor kersverse ouders is het in het begin nog onwennig of onduidelijk – wanneer huilt mijn baby te veel? Om die reden bestaat er een huilgrafiek, die het gemiddelde schetst over de eerste vier maanden. In de eerste week huilen baby’s nog relatief weinig, maar dat neemt toe tot aan de zesde week. Vaak is overmatig huilen een regulatiemechanisme voor baby’s om prenataal en perinataal ‘trauma’ in jouw veilige armen te verwerken en genezen. Ook zijn krampjes bekende aanstichters van huilmomentjes.

Hoewel die grafiek handig is, is het geen leidraad – de hoeveelheid verschilt namelijk per baby. Bovendien is het ook niet slim om je achter een gemiddelde te verschuilen. ‘Hij huilt veel, maar hij is nu zes weken oud dus dat is normaal!’ Wat als er namelijk iets aan de hand is? Daarnaast zegt het aantal uren niet zo veel: hoe intens huilt hij? Wanneer huilt je baby vooral?

Duidelijke signalen – of juist niet

Op sommige momenten lijkt alles vanzelf te gaan. Je baby geeft aan wat hij nodig heeft en jij kan rustig het ritme van je baby volgen. Wanneer hij lekker heeft geslapen wordt hij wakker en begint hij te zoeken. Dan weet jij dat je hem kunt voeden! Wanneer hij vervolgens goed gedronken heeft, daarna nog even wakker is en vervolgens wat glazig begint te kijken, dan weet je: het is tijd voor z’n dutje!

Soms geeft je baby minder duidelijke signalen. Wat als je baby opnieuw hongersignalen geeft, terwijl hij net nog een volledige maaltijd heeft gehad? Of wat als je kindje duidelijk moe is, maar de slaap niet kan vatten? Of veel te snel weer wakker is en de hele dag niet meer doet dan korte hazenslaapjes? Sommige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je kindje over z’n grenzen gaat. In dat geval kan het goed om toch even te leiding te nemen.

Workshop babytaal

Om je met deze vragen te helpen, heb ik de workshop ‘babytaal’ ontwikkeld. Niet een gewone uitleg van de babytaal, maar een babyhandleiding. Ja, die is er echt! In de workshop leer je niet alleen de vijf huiltjes herkennen maar leer je vooral lichaamstaal herkennen vóórdat je baby gaat huilen. Zo voorkom je dat je baby overstuur raakt! De (online) workshop biedt een ‘babyhandleiding’ met boordevol nuttige tips en bruikbare handvatten die het je vanaf de start een stuk makkelijker kunnen maken.

Wanneer je meer inzicht hebt in je baby zul je merken dat het een stuk makkelijker wordt te vertrouwen op je moedergevoel en te weten wat je moet doen in welke situatie. Zo kun je meer genieten van een blije baby!

This function has been disabled for Babypraktijk Ilse.