Wist jij dat 60% van de huiltjes van jouw baby te maken heeft met vermoeidheid? Begrijpen welk huiltje wat betekent is belangrijk in het leren begrijpen van jouw kind, maar is niet alles. Wanneer je ook zijn lichaamstaal herkent zul je beter weten hoe jouw baby zich voelt en wat hij jou wil zeggen. Dat is goed voor zijn (nacht)rust – maar ook die van jullie als kersverse ouders!
Babytaal: de handleiding van je baby
Ik ben al vanaf 2007 bezig in mijn praktijk om ouders te leren hoe je aan het huilen en de lichaamstaal van een kind zijn gevoel kunt afleiden. Daarom bied ik al acht jaar de cursus babytaal aan. Het doel van deze cursus is om jou te laten zien hoe jouw baby (onbewust) met jou communiceert. Dit verschilt per kind, maar het is ontzettend waardevol als je deze tekenen leert herkennen.
De zeven vermoeidheidssignalen
- ‘Auw’
- Oogcontact vermijden of wegkijken
- Duimen in gespannen vuistjes
- Hikken of gapen
- Hand naar oortjes of oogjes
- Overstrekken van de rug
- ‘Planking’
De bovenstaande zeven verschijnselen komen normaliter ook in deze volgorde voor. Het zijn non-verbale signalen die jouw kind afgeeft om aan te geven dat hij moe is.
Het begint met een geluidje dat klinkt als ‘auw’ – het lijkt een beetje om het geluid dat katten soms maken (echt waar!). Vervolgens kun je het ook merken aan signalen van de ogen, handen en mond. Vanaf de vijfde stap gaat het vaak gepaard met huilen, maar zoals je ziet zijn daar vaak al enkele stappen aan vooraf gegaan. In stap 7 maakt de baby zichzelf zo hard en zo recht als een plank en krijg je de baby niet stil meer. Dit komt vaak ‘s avonds voor. De zogenaamde avond-huiluurtjes!
Accu opladen
Je zult je misschien afvragen waarom het belangrijk is dat je dit herkent. Als een kind moe is dan kun je hem toch gewoon in bed leggen? Een kind slaapt toch vanzelf als hij moe is? Dat is niet helemaal waar. Ken je dat gevoel dat je soms zó moe bent dat je niet kunt slapen? Baby’s hebben dat ook.
Een baby is wat dat betreft net als een accu. Aan het begin van de dag is die volledig opgeladen, maar hij verliest gedurende de dag lading. Als die accu te ver leeg is, dan is het lastig om hem weer op te laden. Door het op tijd herkennen van bovenstaande signalen kun je daarop anticiperen en je baby op tijd zijn rust gunnen – en hij jou!